Фоторепортаж в Lupa.bg: Лебеди акостираха край Царево

Нещо за четене
16:00 - 29 Март 2020
5266
Фоторепортаж в Lupa.bg: Лебеди акостираха край Царево

Двойка лебеди са единствените обитатели на плажовете край Царево в дните на всеобща социална изолация, забеляза фоторепортерът на Lupa.bg.

Стотици лебеди намират в края на есента убежище по родното Черноморие. Причината за голямото струпване на красивите птици е студът, който сковава Северна Европа. Красивите птици долитат у нас най-вече от скандинавските страни. Освен лебедите на топло в България се приютяват и още 40 вида водолюбиви птици, казаха преди време от Българското дружество за защита на птиците, провеждащи ежегодното наблюдение на миграцията.

Скандинавските лебеди, които зимуват по нашето Черноморие, вече не се боят от хората и излизат на брега, за да взимат храна от деца и възрастни. Това може да бъде наблюдавано както край плажоовете във Варненско, така и в Бургаско. Сега обаче, когато действа пълната забрана за разходки навън, дори и в топлото и слънчево време, лебедите са единствените обитатели на плажовете по Южното Черноморие. През последните дни там е дъждовно и мрачно, но лебедите внасят особена красота край пустите плажове. Понякога компания на лебедите в морето прави някоя рибарска лодка или ято патици.

Орнитолозите предупреждават, че храненето на птиците с хляб, пуканки и солети е изключително вредно за тях, защото организмът им не може да преработва солта, тя се натрупва и уврежда храносмилателната система, а от там и другите им органи. Така че, ако някой се изкуши да се разходи до плажовете край Царево, нека не храни лебедите с хляб.

Lupa.bg пък предлага на читателите си красива галерия от снимки на морето край Царево, направени от нашия фоторепортер Агнес Методиева. Наслаждавайте им се, докато си стоите вкъщи:


Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА