Фоторепортаж в Lupa.bg: Моловете се готвят да отворят на 1 февруари

Ударно лъскат подовете и стъклените витрини в търговските центрове, примамват клиентите с големи намаления

Актуални новини
21:25 - 30 Януари 2021
4912
Фоторепортаж в Lupa.bg: Моловете се готвят да отворят на 1 февруари

Моловете ударно се готвят да отворят врати в понеделник, 1 февруари, след като бяха принудени да не работят над 2 месеца заради разпространението на коронавируса. В очакване на първите клиенти,  столичните търговци вече лъскат и подреждат витрините и са готови да предложат големи намаления на дрехи и обувки, показа проверка на Lupa.bg.

Очаква се работното време на моловете да бъде намалено с 2 часа и те да работят от 10.00 ч. сутринта до 21.00 ч. вечерта вместо до 22 или 23 часа. Охраната ще следи дали посетителите спазват противоепидемичните мерки.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разреши от 1 февруари посещения в кина, школи за танцово и музикално изкуство, фитнес зали. Кината ще работят при 30% заетост, фитнесите – при 50 на сто.

От 1 февруари - отварят и моловете, но непълнолетни и малолетни ще могат да ходят там само с придружител. Ресторантите ще отворят на 1 март, според предварителното обещание на властите, но без баровете и дискотеките. Заведенията ще трябва да са с 50% капацитет и отстояние между облегалките от метър и половина.

До 30 април гражданите в обществения транспорт и закритите обществени места ще трябва да са задължително с маска за лице. Отпада използването на шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, децата до 6-годишна възраст и изказващите се на публични събития.

Заради продължителния локдаун магазините в моловете разполагат с доста непродадена стока от зимните колекции, която сега ще бъде предложена на цени с 50 и 70 % надолу, показа проверка на Lupa.bg. През последните дни служителите в магазините пренареждат стоката с актуалните намаления, за да посрещнат първите си клиенти още в понеделник сутринта. Днес и утре персоналът в магазините сменя табелите, останали от края на ноември с коледните намаления с нови предложения.

Някои търговци очакват засилен интерес към моловете в първите дни след разхлабването на мерките и особено следващия уикенд. В магазините в търговските центрове обаче ще се допускат определен брой посетители, като останалите ще трябва да изчакат в коридорите. Охраната и персоналът ще следят да няма струпване на хора.

В моловете ударно чистят и стъклата на магазините, витрините, както и подовете, и рафтовете. В общите части на търговските центрове са разлепени стикери, които напомнят да се спазва дистанция. 

Зоните за хранене обаче са оградени с ленти, там ще има и жива охрана, за да няма събиране на хора и за да не може клиентите да сядат на столовете пред заведенията за бързо хранене, които предлагат храна само за вкъщи.

На входовете на моловете, пред тоалетните и в коридорите на разположение са безконтактни диспенсъри с дезинфектанти. В асансьорите ще се допускат до 4 души, ескалаторите ще се ползват през 2 стъпала.

СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА