Фоторепортаж в Lupa.bg: Нестинарите пак озариха Странджа

Топ
13:07 - 04 Юни 2021
11957
Фоторепортаж в Lupa.bg: Нестинарите пак озариха Странджа

Нестинарите отново озариха странджанското село Българи край Царево. Те танцуваха върху жарава пред погледа на повече от 2 000 души. Празникът на Св. св. Константин и Елена по стар стил бе отбелязан снощи, въпреки протестите на Сливенския митрополит Йоаникий.

Хората спазиха обичая иконите на светците да бъдат "облечени" в конака, а след това присъстващите три пъти обиколиха с тях църквата в селото. Върху жаравата местните нестинари изиграха своите автентични танци, а хиляди от страната и чужбина дойдоха в китното отдалечено странджанско село, за да ги видят.

Ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство и в автентичния си вид той се изпълнява единствено в село Българи. След едногодишно прекъсване заради пандемията древният обичай отново се проведе тази година.

Камбанен звън оповести празника в селото. Програмата започна с тържествена литургия за освещаване на иконите на Св. Константин и Елена. След това из селото ще премине шествие, а в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарските танци.

"Епитропът, заедно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с тъпан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се извършва измиването на иконите или самият водосвет", разказва кметският наместник на село Българи Недка Лапчева.

За десета поредна година да влезе в жаравата се подготвяше и Горан Стефанов. На 40-годишния мъж вече пета година се пада и честта да подготвя и разстила жаравата - ритуален момент преди старта на танца върху въглени. А малко по-късно, със забързаните специфични ритми на гайдата и тъпана, нестинарите танцуваха боси върху жаравата.

„Много е трудно да се опише с думи. Същото е като да гледаш слънцето и да разказваш за усещането“, споделя Горан.

„Усещането при всеки е индивидуално. Всеки го чувства по различен начин. Едни плачат, а други се разтреперват“, каза пък Ирина Митрева.

Против нестинарството се обяви Сливенският митрополит Йоаникий по повод спазването на обичая в селото. Това е посочено в изявление, от 21 май, когато църквата отбелязва празника на Светите равноапостолни Константин и Елена. 

Според владиката, обичаят води до духовни заблуди, коментира викарийният епископ Йеротей: "Според изявлението на Негово Високо Преосвещенство, нестинарският танц е противоположност на православната молитва, по време на която молещите се се извисяват до живо общение с Бога. В православната църква кадим благоуханно кандило на Господа, до като тези церемонии в с. Българи се вършат нецърковно, те са без архиерейско позволение, без Божия благодат!"  

Митрополит Йоаникий е категоричен, че духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството.

"Нестинарството е духът на Странджа. Това е запазена вековна традиция и е уникална за страната ни. В него има езически елементи, но същността на ритуала е уважение към светците Константин и Елена", коментира позицията на Сливенския митрополит Йоаникий против обичая, нестинарят и народен певец Костадин Михайлов.

„Моите уважения към българската прославна църква, но от тяхната позиция излиза, че нестинарите сме някаква секта . А те не са никаква секта , нито организация против църквата. Това е вече една, за съжаление, малка общност, която имат особена почит към някои светци, които се почитат и от всички жители на Странджа", заяви Михайлов.

СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА