Фоторепортаж в Lupa.bg: Плескавици, бира и спорт по време на пандемия (СНИМКИ)

Свят
16:20 - 16 Април 2021
5862
Фоторепортаж в Lupa.bg: Плескавици, бира и спорт по време на пандемия (СНИМКИ)

"Спортът за един мирен свят" - такъв лозунг имаше на почти всеки стадион у нас едно време, най-често се виждаше по телевизията от предаванията на националната телевизия. Светът отдавна не е мирен, но спорт продължава да има. Има и у нас, но на едно друго ниво - аматьорско и идиотско, а съседна Сърбия показа нагледно как се правят нещата - децата трябва да спортуват, да се развива уличният футбол, баскетбол и т.н. За да имаш постижения. При тях ги има, при нас - не.

Паркът "Ада Циганлия" беше домакин на първия от веригата турнир по голф "Serbian Amateur Tour 2021" - част от календара на световната ранглиста, а самият турнир носи точки за нея. Надпреварата няма ограничения за години, може да участва всеки.

Любопитното е, че в целия парк има площадки за около 72 вида спорт, а у нас сигурно толкова има в София и Пловдив, взети заедно. И това показва отношението на нацията към спорта. И към храната и напитките, които в съседна Сърбия отдавна са издигнати в култ.

Най-силно от нашите момчета се представи Денис Стайков, който зае първо място, а на второ завърши Соломон Канети. Трети, също с много стабилна игра, финишира Любомир Тушев. На 12-то място завърши младата ни надежда в голфа - Матьо Асенов, давайки заявка за още по-добри постижения в аристократични спорт, което тепърва набира популярност в България.

Паралелно със състезанието по голф, паркът "Ада Циганлия" е изпълнен с хиляди родители и техните деца - усмихнати, без маски и празнуващи. Празнуващи рождени дни, или пък наслаждавайки се на хубавото време в столицата Белград.

Уханието на скара така те завладява, че и да не си гладен, ще искаш да хапнеш, да опиташ нещо. Дори ти се иска да напуснеш състезанието и да отскочиш до съседното барбекю. По-големите пийват и биричка - напитката, която е наризривна част от "неделния" спорт и пикникът с приятели и семейство през уикенда.

Абе, сърбите ни показаха как се живее щастлив - с хапване, пийване и спорт. А постиженията... Постиженията идват след това, когато е положена основата и грижата за поколенията, за да растат здрави и да постигат резултати. А ние можем само да им завиждаме и да цъкаме с език.

Снимки: Агнес Методиева