Фоторепортаж в Lupa.bg: Софиянци излязоха на припек край Панчаревското езеро

Мнозина избягаха от капчуците в столицата, но ги посрещнаха падащи камъни

Пътешествие
16:11 - 30 Януари 2021
7300
Фоторепортаж в Lupa.bg: Софиянци излязоха на припек край Панчаревското езеро

Слънчевото и сравнително топло за последните дни на януари време изкара софиянци от домовете и мнозина избраха в днешния почивен ден да отидат на разходка край красивото Панчаревско езеро. Алеите край язовира, който се намира на 12 км от центъра на София, се изпълниха с хора и към обяд излезлите на припех край водоема бяха хиляди, показва фоторепортаж на Lupa.bg.

Екипирани туристи и пишман туристи, деца, младежи и възрастни се наслаждаваха на слънчевите лъци насред зима. На обяд температурите там показваха около 7 градуса, но на слънце, въпреки лекия вятър, се усещаше като 10-11 градуса.

Красивата природа и близостта на езерото до София го правят любимо място за излети и почивка на софиянци. А и предвид факта, че моловете и заведенията все още са затворени искат не искат мнозина отиват на разходка сред природата.

Езерото е разположено  в самия край на живописния Панчаревски пролом, между Витоша и Лозенската планина, при вливането на река Бистрица в Искър. Местността съчетава в себе си неповторимия ландшафт на водната площ и средновисоката планина. 

На западния му бряг е разположено курортното село Панчарево и Панчаревските минерални извори, до него опират също селата Кокаляне (югозападно) и Герман (североизточно). Източният му бряг е зает от дъбови и борови гори, а склоновете се спускат стръмно към водата, на места завършвайки със сипеи.

Столичани предпочетоха разходката край Панчаревското езеро и заради капчуците в София. Снежната вода се стича от всички къщи и улиците все още са мокри, а и има опасност върху главите на хората да паднат и ледени късове. Препятствия обаче не липсват и край водоема, тъй като камъни падат и от планитата край езерото.

СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА