Фоторепортаж в Lupa.bg: Тука има-тука нема маска

Ексклузивно
21:48 - 29 Октомври 2020
5769
Фоторепортаж в Lupa.bg: Тука има-тука нема маска

Втората вълна на коронавируса вече удари България и заразените главоломно растат с всеки изминал ден. На фона на тази тревожна ситуация здравните власти затегнаха противоепидемичните мерки и здравният министър проф. Костадин Ангелов нареди задължително носене на маски и на открито при струпване на хора. Носенето на маски в градския транспорт и на закрити места е задължително още от март.

Как се спазват мерките през последните дни провериха репортерите на Lupa.bg. Като цяло почти всички пътници в столичното метро, рейсове, тролеи и трамваи са снабдени с маски, въпросът е, че както и при първата ковид вълна и сега някои ги носят само на устата, без да покриват носа, а други просто като лигавник.

Има и чешити, които вдъхновени от колоритния шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който като дава пресконференция слага маската си на главата, следват неговия пример.

Проверката на Lupa.bg установи, че възрастните хора са по-стриктни от младите, но реално възрастните са и по-уязвими от коронавируса. 

Някои таксиметрови шофьори са взели мерки срещу заразата, предпазвайки себе си и клиентите си. Таксиджии са сложили плексигласови прегради в колата, така че да отделят себе си от клиентите. Тези водачи стриктно носят и маски, когато в жълтата кола седне клиент. Има обаче и бакшиши, които не признават никакви мерки - нито носят маски, нито дезинфекцират след всеки клиент, установи нашата проверка. Подобни шофьори са от т.нар. "копърки". Като последователи на д-р Мангъров тези водачи смятат, че коронавирусът е измислица, за да бъдат контролирани хората и няма нужда да се носят никакви маски и да се спазват мерки.

Снимки: Агнес Методиева