Франциск поведе молитвата за мир в София

Папата свещенодейства навръх 6 май – Денят на Св. Георги Победоносец, почитан от християни и мюсюлмани

У нас
18:28 - 06 Май 2019 (обновена)
3129
Франциск поведе молитвата за мир в София

Папа Франциск вече е на площад „Независимост“ в центъра на София, за да поведе молитвата за мир - последното събитие от неговото гостуване в България. За да няма конфронтация с православната църква, молитвата официално се нарича „Събитие за мир”.

Молитвата започна с прочитане на „Песен на творенията” от Св. Франциск Азиски и запалване на факли. После се прочете Псалм 121, за католиците - 122, на италиански. „Събитието за мир“ продължи с изпълнение на молитвата „Дядо Господи, прости ме“, по текст на Иван Вазов. Молитва за мир бе прочетена и на арменски език, последната от еврейската песен „Амин”. След това дойде ред на поздрава на Евангелските църкви в България с песента „Молитва за България“. Молитвата за мир продължи с мюсюлмански призив за молитва, който се отправя от минарето на всяка джамия.

Най-сетне дойде и първата важна част от събитието - смирената молитва на Св. Франциск, прочетена от папата. Събитието продължава с проповед на главата на римокатолическата църква.

Ето и най-важните послания, които отправи папата:

Да направим диалога между религиите пъстър, да се срещнем с това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя, призова папата.

Тази вечер сме тук да се помолим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират стремежа за мир. Тези факли са фар, който да запали целия свят. С огъня на любовта искаме да стопим ледовете на войната край древна Сердика в София, сърцето на България при нашите братя – православните християни.

Тук наблизо е джамията на нашите братя мюсюлмани, тук е и синагогата на по-големите ни братя – израилтяните. Нека това място се превърне в символ на мира. Нека мирът се разпространи по цялата земя, в нашите семейства. Нека всички съдействат за осъществяване на този стремеж.

Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Да следваме желанието на Бог и да кажем: Мир на земята и на всички хора, които Господ обича.

След молитвата на папа Франциск събитието продължи с пасхална „Алилуя”.

Проповедта на папа Франциск е знакова и заради деня на нейното провеждане – 6 май, когато честваме Свети Георги Победоносец. Това е светията, покровител на Англия и Грузия, признат и от източната, и от западната християнска традиция. Св. Георги е почитан дори от мюсюлманите, което също се превръща в част от посланието на Франциск за мир между религиите.

Главният мюфтия Мустафа Хаджъ (вляво) също е на площада 

Засега на площада няма архиереи от Светия Синод. На площад „Независимост” обаче да почетат молитвата за мир са представители на останалите вероизповедания и религиозни деноминации, тук е Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, цялото правителство, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, повечето посланици на страните от ЕС, политици от различни партии и хиляди граждани. Тук са и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет.

Очаквайте подробности!