Франция арестува 16-годишен ученик за бомбена заплаха

ЕС
16:09 - 20 Октомври 2023
1772
Франция арестува 16-годишен ученик за бомбена заплаха

16-годишен ученик е бил арестуван заради фалшива бомбена заплаха край Париж, съобщиха полицейски източници. Съобщението идва в разгара на опитите на френските власти да се справят с редица бомбени заплахи по летища, учебни заведения и забележителности в цялата страна.

Поредицата от фалшиви бомбени заплахи засегна страната, която е в състояние на повишена тревога след нападението на "Хамас" срещу Израел, последвалата война в Газа и фаталното намушкване с нож на учител в северния град Арас миналата седмица. 

Тийнейджърът беше арестуван в четвъртък заради изпратена по електронната поща бомбена заплаха в Сен-Оан-л'Амон, градче северозападно от Париж. Тогава около 1200 души, включително 1000 ученици, бяха евакуирани от гимназията "Жан Перен", в която е учил заподозреният. При огледа на мястото не са открити експлозиви, а мотивът на тийнейджъра остава неясен.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че властите са извършили 18 ареста заради фалшиви бомбени заплахи в сряда и четвъртък.

Повечето от големите френски летища извън Париж бяха подложени на заплахи, което доведе до евакуация, многочасови закъснения и десетки отменени полети.

Министърът на правосъдието на Франция Ерик Дюпон-Морети съобщи, че са започнали 22 проверки във връзка с фалшивите тревоги. "Очевидно ще има осъдени, не можем да позволим това да се случи", заяви Дюпон-Морети пред телевизионния канал RTL.

Той потвърди обещанието си да се справи с "малките шегаджии, които нямат чувство за отговорност". "Родителите трябва да бъдат там и ви напомням, че именно те ще понесат финансовите последствия", добави Дюпон-Морети.

Нарушителите рискуват две години затвор и глоба от 30 000 евро.

Парижкият прокурор Лоре Бекуо предупреди, че наказанието може да бъде още по-тежко, като добави, че подобни бомбени заплахи вече ще се считат за форма на умишлено "психологическо насилие". А подобно престъпление се наказва с три години затвор и глоба от 45 000 евро, каза той пред Le Parisien.