Франция чества Деня на Бастилията

Общество
10:37 - 14 Юли 2022
972
Франция чества Деня на Бастилията

Франция днес празнува Деня на Бастилията с традиционен военен парад по булевард "Шанз Елизе" в Париж с мотото "Сподели пламъка", което има за цел да напомни за съпротивата през Втората световна война и да призове за единство на фона на световните кризи, предаде ДПА.

По информация от Елисейския дворец лозунгът също така цели да покаже, че Франция бързо е отговорила със солидарност на предизвикателствата, пред които е изправен светът в настоящия момент, като пандемията от коронавируса и войната в Украйна.

Множество военнослужещи от източноевропейски страни са поканени да вземат специално участие в парада. Очаква се, че около 6300 военни и служители на службите за сигурност ще вземат участие в днешния парад. Те ще маршируват, ще пилотират самолети и ще яздят коне. Парадът ще бъде открит с преминаване на гостуващите войници от балтийските страни, Полша, Чехия, Румъния, България, Унгария и Словакия в 10:00 часа местно време.

На датата на този национален празник, известен също така под името Национален ден на Франция, страната отбелязва щурмуването на Бастилията през 1789 г., което се смята за символичното начало на Френската революция.