Франция чупи рекорд за държавен дълг

2,638 трилиона евро, или 114,1% от БВП, дължат поданиците на Макрон

Актуални новини
13:00 - 25 Септември 2020
1490
Франция чупи рекорд за държавен дълг

Френският държавен дълг се е увеличил до безпрецедентните 114,1% от брутния вътрешен продукт в края на юни и в номинално изражение достига до фантастичните 2,638 трилиона евро. Данните бяха съобщени днес от националната статистическа служба, цитирани от БНР. 

Нивата на дълга са се увеличили спрямо края на март с допълнителните почти 13% или с нови 113,4 млрд. евро. Това е най-големият растеж на държавната задлъжнялост на Франция откакто започва да се води тази статистика през 1995 година.

Логично - рязкото увеличаване на държавния дълг отчасти се дължи на силното повишение на разходите на редица ведомства, отбелязва статистическото ведомство.


Франция обявява днес план от €100 млрд. за възстановяване на икономиката
Повечето от средствата са били насочени към финансиране на необходимите мерки в условията на санитарната криза, предизвикана от коронавируса. Разходите на хазната са били свързани с финансиране и на мащабната програма за изплащане на обезщетения за техническа безработица.

В същото време правителството е било принудено да отложи за по-късна дата плащането на социални вноски от компаниите, като понижение се отчита и в данъчните приходи. В резултат от тези фактори задлъжнялостта на системата за социално осигуряване е нараснала с 84,9 млрд. евро, отбелязва пък ТАСС.