Франция даде убежище на избягал от мобилизация руснак

ЕС
17:00 - 20 Март 2024
1414
Франция даде убежище на избягал от мобилизация руснак

Френският национален съд за убежище (CNDA) за първи път реши да предостави убежище на руски гражданин, който е бил заплашен от мобилизация в родината си, пише "Комерсант".

Руснакът, чието име не се разкрива, се обърна към съда, след като получи отказ за предоставяне на убежище от Френската служба за защита на бежанците и лицата без гражданство (OFPRA).

Миналата година, след отказ от OFPRA, 27-годишният руснак се обърна към съда, но тогава съдът намери аргументите му за неубедителни.

Този път наличието на призовка, връчена на руснака, помогна да се убеди съдът, каза адвокат Юлия Ямова пред "Комерсант". Според нея съдиите са били убедени, че възпитаник на руски университет, зачислен в резерва след завършване на военната катедра, наистина може да бъде призован за участие във военни действия.

"Дълго време френските власти не можеха да повярват, че човек, който никога не е служил в армията и не е преминал подходящо обучение, подлежи на наборна служба и е изпратен на фронта", каза Ямова.

Адвокатът добави, че този път френският съд е взел предвид и мненията на експерти, които смятат, че наборната кампания като част от "частичната мобилизация" е проведена през 2022 г. с многобройни нарушения на закона: "Например, във формално невоенно време правото на алтернативна гражданска служба не беше осигурено.

Според Ямова, след въвеждането на електронни призовки в Русия, ще бъде по-лесно да се докаже в съда във Франция наличието на заплаха от мобилизиране - желаещите да получат убежище като доказателство за военна служба ще трябва да имат само електронно копие на призовката в държавните служби.