Франция доставя на Украйна шест самоходни гаубици "Цезар"

Украйна
11:21 - 18 Януари 2024
3731
Франция доставя на Украйна шест самоходни гаубици "Цезар"

Франция "през ​​следващите седмици" ще достави на Украйна шест самоходни гаубици "Цезар", а след това в рамките на около година още 72 такива машини, съобщава Франс прес, позовавайки се на френското министерство на отбраната.

Шестте гаубици са поръчани през септември чрез директен търговски договор между производителя, френската компания Nexter, и украинската държава за собствена сметка, казаха от министерството. Все още е необходимо да се намери "колективно финансиране", за да се финансира производството на останалите оръжия, но производителят има необходимия капацитет.

На 18 януари украинският министър на отбраната Рустем Умеров трябваше да посети Франция, но в последния момент, според агенцията, посещението беше отменено от съображения за сигурност.

От 2022 г. Франция е прехвърлила безплатно или продала 30 такива самоходни гаубици "Цезар" на Украйна плюс още 19, поръчани преди това от Дания.

Nexter постепенно увеличава и производството на снаряди за гаубиците: от април 2023 г. до януари 2024 г., според Министерството на отбраната на Франция, производството на снаряди за нуждите на Украйна се е удвоило от 1000 на 2000 снаряда на месец. През 2024 г. се очаква да нарасне до 3000 на месец.

Френският президент Еманюел Макрон обяви на пресконференция в сряда, че ще пътува до Украйна през февруари.

Целта на пътуването е Париж да финализира споразумението за гаранции за сигурност с Киев, обясни Макрон.

Държавният глава за пореден път подчерта, че светът не може да позволи на Русия да вземе победата. Той добави, че Франция ще предостави на Украйна още 40 ракети с голям обсег SCALP.

Само преди дни на визита в Киев беше и френският външен министър .