Франция екстрадира Салах Абдеслам, за да бъде съден и в Белгия

Той получи доживотна присъда без право на замяна за участието си в атентатите в Париж и Сен Дени

ЕС
13:53 - 13 Юли 2022
2515
Франция екстрадира Салах Абдеслам, за да бъде съден и в Белгия

Салах Абдеслам е изведен от затвора "Фльори-Мерожис" в южен Париж тази сутрин, за да бъде прехвърлен в Белгия, където срещу него през октомври започва процес за атентатите в Брюксел от март 2016 г., научи Франс прес от източници, близки до разследването.

Единственият останал жив групата атентатори, които убиха 130 души в Париж и Сен Дени на 13 ноември 2015 г., е изведен от затвора между 8:00 и 8:30 ч. от специално звено на националната жандармерия и е закаран на летище, откъдето ще лети за Белгия, уточняват източниците, цитирани от АФП.

Той ще бъде задържан в белгийски затвор, преди на 10 октомври да започне новият съдебен маратон във връзка с атентатите, взели 32 жертви в Брюксел на 22 март 2016 г. Те бяха организирани от същата джихадистка клетка на "Ислямска държава", отговорна и за парижките нападения от 2015. Съдебните заседания може да продължат до лятото на 2023 г.

На 29 юни, след "исторически" процес, продължил почти 10 месеца, специализиран съд в Париж осъди Салах Абдеслам. Той получи доживотна присъда без право на замяна за участието си в атентатите във френската столица и Сен Дени.

Така Абдеслам става петият човек във Франция, осъден на доживотен затвор без право на замяна, най-тежкото наказание във френския наказателен кодекс. След произнасянето на присъдата, Абдеслам не обжалва съдебното решение.

Съдът призна 32-годишния французин, единствения оцелял от джихадистите, които убиха 130 души и раниха стотици в Париж и Сен Дени, за виновен като "съизвършител" на "безпрецедентен престъпен план", включващ столичния стадион "Стад дьо Франс", обстрелваните парижки кафенета и концертната зала "Батаклан".

Деветнадесетте негови съучастници (шест, петима от които, предполагаемо мъртви, бяха съдени задочно) получиха присъди от две години до доживотен затвор без право на замяна. Никой от тях не обжалва.

На процеса за атентатите в Брюксел Салах Абдеслам ще бъде съден заедно с четирима от съучастниците си от Париж. Това са Мохамед Абрини - "човекът с шапката", шведът Осама Крайем, тунизиецът Софиен Айари и Али Ел Хадад Асуфи, с белгийско-марокански произход.
Те също ще бъдат прехвърлени в Белгия. Мохамед Абрини се намира в тамошен затвор от вторник, информират АФП други два източника по разследването и един от неговите адвокати, Станислас Ешкенази.

Салах Абдеслам беше арестуван в Белгия на 18 март 2016 г. след няколко месеци на издирване. Прехвърлянето му във Франция беше в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена един месец по-късно. 

След като бъде произнесена окончателна присъда срещу него, юридически е възможно той да пожелае да излежава наказанието си в Белгия, където е отраснал и където живее семейството му.