Франция и Италия пратиха самолети срещу пожарите в Гърция

Огънят на север и запад от Атина излиза извън контрол

Новини
20:07 - 18 Юли 2023
1746
Франция и Италия пратиха самолети срещу пожарите в Гърция

Италия и Франция изпратиха по два самолета за гасене на пожари в Гърция, за да й помогнат да се справи с горските пожари, горящи на множество фронтове около Атина, съобщи "Катимерини".

Самолетите и техните екипи от пожарникари са част от механизма за гражданска защита на ЕС и ще се присъединят към около 30 румънски пожарникари, които вече са разположени в Гърция като част от сезонната противопожарна програма на блока, казаха европейски служители.

Горските пожари продължиха да излизат извън контрол на север и запад от Атина, включително в близост до курортния град Лутраки, където бяха повредени още домове и евакуациите бяха разширени.

Няколко по-малки пожара също се разшириха близо до столицата, където ветровете останаха умерени, но храстите и горите бяха изсушени от екстремните температури миналата седмица.

Говорителят на полицията Константина Димоглиду каза, че няколко пътя в близост до пожарите са затворени, за да се позволи по-бърз достъп на службите за спешна помощ.

Гърция също активира система за бързо картографиране, която използва сателитни данни на ЕС за оценка на щетите от пожари за трите големи горски пожара, които горят близо Атина за втори пореден ден.

Втора гореща вълна се очаква в края на седмицата, поради покачването на температурите до 44°C.