Франция иска да е лидер в зелената енергия

Това обяви френският президент Еманюел Макрон

Свят
14:52 - 12 Октомври 2021
1828
Франция иска да е лидер в зелената енергия

Франция иска да бъде лидер в зеления водород към 2030 г. и да строи нови, по-малки ядрени реактори като част от инвестиционен план в размер на 30 млрд. евро, насочен към насърчаване на индустриалните шампиони и иновациите. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

Говорейки шест месеца преди президентските избори, Макрон уточни, че пътната карта, наречена "Франция 2030", ще гарантира, че страната ще декарбонизира масивно своята индустрия и ще донесе иновации и производство в ключови области по-близо до дома, от автомобили и биомедицина до енергия.

Определяйки някои от целите на плана, Макрон увери, че Франция ще построи до 2030 г. нисковъглероден самолет, малък модулен реактор, както и две мегафабрики за производство на зелен водород. Тя също така ще произвежда голям брой електрически превозни средства.

"Трябва да водим битката за иновации и индустриализация едновременно", настоя Макрон пред група предприемачи, като добави: "Нуждаем се от страна, която произвежда повече."

Макрон уточни, че планът ще даде ключова роля на малки, сръчни стартъпи (стартиращи фирми) в изграждането на индустриалното бъдеще на Франция, заедно с утвърдени гиганти.

Посочвайки недостига на маски при избухването на COVID-19 пандемията, Макрон изтъкна, че кризата е показала, от една страна, истинска уязвимост за всички, а от друга, колко важни са иновациите и промишленото производство, близки до дома.

"Трябва да възстановим рамката за продуктивна независимост за Франция и Европа", настоя той и добави, че иновациите ще бъдат ключови на фона на глобалната конкуренция за лидерство и достъп до суровини. "Победителят взема всичко", отсече той.

Други цели за 2030 г. включват инвестиции в полупроводници и засилване на иновациите във френския здравен сектор, включително биомедицината.

30 млрд. евро идват в допълнение към плана за възстановяване от 100 млрд. евро, обявен миналата година, за да помогне на Франция да се справи с пандемията от коронавирус, голяма част от който отиде за насърчаване на по-зелени енергийни политики.

Мащабният план беше тутакси разкритикуван от опозицията, като опоненти настояха, че това било предизборна агитация.

"Няколко месеца от края на мандата му, отиващият си президент заангажирва парични средства за възстановяване на предизборния му имидж с обещания, които само обвързват неговия наследник", подчерта водачката на крайната десница Марин Льо Пен в "Туитър".