Франция иска имунитета на посланик заради сексуална афера

ЕС
16:21 - 05 Юни 2023
2641
Франция иска имунитета на посланик заради сексуална афера

Външното министерство на Ливан изпрати комисия за разследване на посланика му в Париж Рами Адуан, след като той беше обвинен в сексуално посегателство от две бивши служители на посолството, предава Франс 24.

Френското правителство призова ливанските власти в събота, 3 юни, да отменят дипломатическия имунитет на Адуан и да му позволят да бъде съден.

Ливанското външно министерство реши "спешно да изпрати разследваща комисия, ръководена от генералния секретар на министерството...в посолството в Париж, за да разпита засегнатия посланик и да изслуша изявленията на персонала на посолството", се казва в изявление.

Комитетът ще се срещне с френските власти, за да изясни какво е съобщено в медиите. Ливан не е уведомен за това по дипломатически канали, се посочва още в изявлението.

Първото обвинение идва от 31-годишна жена през юни 2022 г., като каза, че е била изнасилена от посланика в личния му апартамент през 2020 г., според източници, близки до разследването, потвърждаващи доклад на информационния сайт Mediapart.

Тя казва, че е имала връзка с Адуан, който е извършвал "психическо и физическо насилие с ежедневни унижения".

Втората жена, на 28 години, подаде обвинение миналия февруари след, както каза, серия от физически атаки, след като тя отказала сексуални отношения.

Тя твърди, че той се е опитал да я блъсне с колата си след спор в кулоарите на Световния форум за мир в Нормандия миналата година.

„С оглед на сериозността на посочените факти, считаме за необходимо ливанските власти да свалят имунитета на ливанския посланик в Париж, за да улеснят работата на френските съдебни власти“, каза френското външно министерство.

Адвокатът на Адуан Карим Бейлуни каза, че неговият клиент "оспорва всички обвинения в агресия под каквато и да е форма: вербална, морална, сексуална".

Той каза, че Адуан е имал „романтични връзки“ с двете жени между 2018 г. и 2022 г., които са били „накъсани от спорове и раздяла“.

Париж ще поиска от Бейрут отново да отстрани ръководителя на дипломатическата си мисия по-късно днес, съобщава AФП.