Франция иска резолюция на ООН за наблюдение на примирието в Газа

ЕС
11:26 - 02 Април 2024
1331
Франция иска резолюция на ООН за наблюдение на примирието в Газа

Франция предложи в понеделник проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която търси варианти за възможно наблюдение от страна на ООН на прекратяване на огъня в ивицата Газа и предложения за подпомагане на палестинската власт да поеме отговорности, предава "Ройтерс".

"Това е амбициозен проект. Ще отнеме време", каза френският посланик в ООН Никола дьо Ривиер за текста, който ще се нуждае от поне 9 гласа "за" и без вето от четирите други постоянни членки: Съединените щати, Великобритания, Русия и Китай.

Проекторезолюцията, видяна от "Ройтерс", също така призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинските екстремисти "Хамас" в Газа и изисква незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници, които все още се държат в Газа от "Хамас" и други.

Съюзникът на Израел Съединените щати се въздържаха от гласуване миналия месец, за да позволят на 15-членния съвет да поиска незабавно прекратяване на огъня за мюсюлманския празник Рамазан, който приключва следващата седмица, и незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Тя не е изпълнена от воюващите страни.

Примирие, включително освобождаването на някои заложници, последно се състоя през ноември.

Войната започна, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и завладявайки 253 заложници, според израелските данни.

Израел отмъсти, като наложи пълна обсада на Газа, след което започна въздушно и наземно нападение, което уби повече от 32 000 палестинци, твърдят здравните власти в Газа.

Наред с натиска за прекратяване на войната, глобалният натиск нарасна за възобновяване на усилията за посредничество за решение с две държави - с независима палестинска държава заедно с Израел.

Проекторезолюцията на Съвета за сигурност "решава, че трябва спешно да се постигне договорено решение чрез решителни и необратими мерки, предприети от страните за решение за две държави, където две демократични държави, Израел и Палестина, живеят една до друга в мир".