Франция избира нов парламент в неделя

Победа на лявата коалиция би била катастрофа за Макрон

Новини
10:17 - 09 Юни 2022
1199
Франция избира нов парламент в неделя

Франция гласува в неделя, 12 юни, на парламентарни избори, на които съюзниците на президента Еманюел Макрон ще се опитат да запазят мнозинство пред все по-сериозното предизвикателство на нова лява коалиция, предаде АФП.

Изборите за 577 в Националното събрание, долната камара на парламента, са на два етапа и едва след втория тур – на 19 юни, ще стане ясен съставът на новия парламент.

Вотът идва след президентските избори през април, когато Макрон бе преизбран и обеща трансформираща нова ера, след като първият му мандат бе доминиран от протести, пандемията и руската война срещу Украйна.

Ако президентският алианс "Заедно" запази мнозинство, той ще може да продължи управлението, както по-рано. В противен случай може да се наложи коалиция с десни партии и нежелани рокади в кабинета само седмици след промени в правителството.

Победа на лявата коалиция – малко вероятна, според анализатори, но не и невъзможна, би била катастрофа за Макрон и повдига перспективата за тромаво "съжителство", в което премиер и президент са от различни фракции и което в миналото е парализирало френския политически живот.