Франция изгорила 1,6 милиарда маски в навечерието на пандемията

Парковете в страната отвориха врати

Свят
18:45 - 30 Май 2020
3951
Франция изгорила 1,6 милиарда маски в навечерието на пандемията

Франция изгорила 1,6 милиарда маски в навечерието на коронавирусната пандемия, защото решила, че няма необходимост от тях, пише в. „Сън“. Заради борбата срещу свинския грип и атипичната пневмония (SARS), страната е произвела милиард медицински маски и над 700 млн. маски от типа FFP2. Но след публикуването на изследвания, че тези заболявания не са толкова опасни, както се е смятало преди, властите решили да се унищожат запасите.

Така в началото на епидемия Франция разполагала само със 117 млн. маски. Лекарите заявяваха тогава, че маските не стигат за всички пациенти. По последни данни във Франция са регистрирани над 186 000 заразявания с коронавирус, починалите са над 28 000, сред тях са и 35 медици.

Междувременно всички паркове във Франция отново бяха отворени от днес след почти три месеца карантина. Като част от втората фаза на излизане от карантината премиерът Едуар Филип в четвъртък даде разрешение за отварянето на парковете и градските градинки.

Кметът на френската столица Ан Идалго участва в церемония по отварянето на парковете в малкия парк "Тампл" в централната част на града. Още при първите стъпки към разхлабване на карантината Идалго настояваше пред централната власт да бъдат отворени парковете. Инициативата й бе широко подкрепена от парижани.

На церемонията по повод отварянето на парковете Идалго подчерта, че това е много важно събитие в живота на града, тъй като населението получава възможност да отдъхва при по-добри условия след самоизолацията. Кметицата припомни, че зелените площи представляват 8 процента от територията на града.

Още при отварянето си днес парижкият парк Бют Шомон, разположен на 24 хектара, бе изпълнен с любители на разходките и бягането.

Въпреки отменянето на редица ограничения, установените в страната и в столицата мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила. Ан Идалго напомни днес, че френската столица продължава да е в оранжевата зона на разпространение на епидемията. Тя препоръча парижани да слагат предпазни маски при излизане от домовете си. На входовете на парковете са поставени дезинфектанти за ръце, а посетителите на парковете трябва да спазват социална дистанция.

Врати отвори днес и прочутият магазин Галери Лафайет (Galeries Lafayette) на булевард "Осман". Големият магазин, както и много други търговски центрове в Париж, бяха затворени в изпълнение на правителствено решение, забраняващо отварянето на обекти с площ над 40 000 квадратни метра в Ил-дьо-Франс заради продължаващите рискове за здравето.

Броят на клиентите ще бъде ограничен и потокът от посетители ще се организира с отделни входове и изходи, като така ще се осигурят 10 квадратни метра на всеки човек, се посочва в комюнике на ръководството.

Взети са и други мерки: задължително носене на маски от клиентите и продавачите, предоставяне на хидроалкохолен гел, маркировка на пода за спазване на дистанция и инсталиране на плексигласови прегради на касите. Докосването до козметиката е забранено. Дрехите могат да се пробват, но след се поставят под 24-часова карантина. В други магазини дрехите се дезинфекцират с пара.