Франция изпраща свой посланик на церемонията по встъпването в длъжност на Путин

Новини
21:10 - 06 Май 2024
3993
Франция изпраща свой посланик на церемонията по встъпването в длъжност на Путин

Франция ще изпрати свой посланик на встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин за следващия му шестгодишен мандат на 7 май, предаде "Ройтерс".

Франция ще бъде представена от своя посланик в Русия.

Това идва на фона на отказа на Германия да присъства на откриването. Балтийските държави, които вече нямат пратеници в Москва, също категорично изключиха да присъстват.

Не се очаква и САЩ да изпратят свой представител на церемонията, въпреки че Вашингтон не е направил публично съобщение.

Решение на Париж предполага потенциално разделение в западния лагер с няколко страни, включително балтийските държави, които се противопоставят на това да се даде на Путин каквато и да е форма на легитимност, защото така се подкопава Украйна във войната й с Русия.

Путин спечели президентските избори в Русия през март с рекордни проценти, като затвърди без това здравата си хватка върху властта. Западните правителства осъдиха преизбирането като нечестно и недемократично.

Отношенията между Русия и Франция се влошиха през последните месеци, след като Париж увеличи помощта си за Украйна. Миналата седмица в своя реч президентът Еманюел Макрон отново заговори за изпращане на войски в Украйна, като каза, че ако Русия пробие украинските фронтови линии, би било законно да се обмисли това, ако Киев поиска подкрепа.