Франция мобилизира 40 000 полицаи заради протестите в страната

Смъртта на младия Наел е трагедия

Новини
18:35 - 29 Юни 2023
2645
Франция мобилизира 40 000 полицаи заради протестите в страната

Франция мобилизира 40 000 полицаи в опит да овладее безредиците, обхванали страната, след като 17-годишен младеж беше застрелян от полицай.

Извънредно положение засега не се предвижда. 180 души са арестувани, а 170 полицаи са ранени след поредната нощ на насилие. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание за овладяване на ситуацията.

Втора нощ на размирици във Франция. Подпалени или атакувани обществени сгради, опожарени коли, разбити магазини, сълзотворен газ - такава е гледката в цялата страна. В началото на кризисна среща президентът осъди насилието.

"Последните часове бяха белязани от сцени на насилие срещу полицейски участъци, но също училища, кметства - срещу институции на републиката. Тези сцени са напълно неоправдани", заяви Макрон.
Протестите прераснаха в безредици в ранните часове днес. Опасявайки се от ескалация на насилието, властите увеличиха четири пъти полицейското присъствие.

"Взех решение за мобилизация на 40 хиляди полицаи, от които 5 хиляди в района на Париж, както и значителни технически и технологични ресурси", каза министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен.
Министър-председателят Елизабет Борн посети частично разрушената сграда на кметството в северното парижко предградие Гарж.

"Смъртта на младия Наел е трагедия, разбирам емоцията, която предизвиква. Правосъдието е сезирано. Но нищо не оправдава насилието", каза тя.
Гневът беше провокиран от видео в социалните мрежи, за което се смята, че е от стрелбата в Нантер. Местен прокурор съобщи, че 17-годишният младеж е бил известен на полицията и в миналото не е изпълнил заповед за спиране. Според показанията на полицаите проверката във фаталната вечер е била за опасно шофиране и Наел отново не се е подчинил. Полицаят, застрелял водача в гърдите почти от упор, ще бъде разследван за предумишлено убийство.

"Прокуратурата смята, че не са изпълнени законовите условия за използване на оръжието", поясни Паскал Праш, прокурор на Нантер.
Това е втората стрелба при подобни обстоятелства от началото на годината. По-рано този месец в Западна Франция полицай простреля смъртоносно 19-годишен младеж от Гвинея.