Франция: Мобилни екипи за сигурност пазят децата в училищата

Мярката дойде след като директор подаде оставка заради смъртни заплахи

Новини
20:00 - 29 Март 2024
2464
Франция: Мобилни екипи за сигурност пазят децата в училищата

Училищата във Франция ще имат мобилни екипи за сигурност, предаде ББС. Това става дни след като директор на парижко училище подаде оставка, заради смъртни заплахи.

Директорът беше обвинен, че е ударил ученичка, понеже тя е носела забрадка. Това обвинение в последствие се оказа фалшиво.

Директорът, който е напуснал писта си, е Морис Равел. Негова ученичка го обвинява, че я е ударил, докато са се карали за забрадката й. Директорът е настоял тя да я махне, но ученичката е отказала. Полицията не е намерила доказателства в подкрепа на думите на ученичката.

След този случай Равел получава множество смъртни заплахи в социалните мрежи и, притеснен за своята безопасност, е решил да се оттегли от поста си.

Двама души са задържани за заплахите, които, според полицията, не са от същото училище.

Политици се възмутиха от тази случка, а премиерът Габриел Атал заяви в четвъртък, че ученичката ще бъде съдена за фалшиви обвинения.

Депутати и местни служители участваха в митинг пред училището в подкрепа на напусналия директор.

Никол Белубе, образователният министър на Франция, казва, че мобилните екипи имат за цел да успокоят учителите и да подпомогнат сигурността.

Във френските училища напрежението е високо след убийството на двама учители.

Единият учител, Самюел Пати, беше обезглавен в предградията на Париж през 2020 г., а другият, Доминик Бернар, беше убит в училището си в Арас през ноември миналата година.

Министерството на образование обясни, че "мобилните училищни сили" ще се състоят от 20-тина образователни служители и ще бъдат разположение там, където местните власти имат нужда от подкрепа.

The team's mission would be to provide security in a school in "acute crisis", with the aim of providing internal security, reassurance and education skills.

Целта на екипите е да осигури спокойствие и вътрешна сигурност на местата, където "напрежението се е покачило."

Системата, която позволява на учители и ученици да имат достъп до различни образователни ресурси онлайн, беше спряна от министърката Белубе, защото там са се разпространявали заплахи. Тя се надява системата да проработи отново от следващия месец.

Служители са сигнализирали за повече от 320 заплахи, отправени във Франция от средата на миналата седмица. Това се отдаде на хакнати лични акаунти на ученици. В Париж около 50 училища са получили бомбени заплахи чрез системата за учители и ученици.

Няколко арестувани са във връзка с онлайн заплахите, включително 17-годишен и 21-годишен мъж.