Франция обмисля затягане на мерките заради скок на случаите на COVID-19

Три епидемии от респираторни вируси циркулират в момента в страната

Новини
09:56 - 04 Декември 2022
1940
Франция обмисля затягане на мерките заради скок на случаите на COVID-19

Франция на прага на нова девета вълна на COVID-19. Броят на новозаболелите достигна близо 50 000 за денонощие. Пикът се очаква да засегне масово страната около празниците. 

Коронавирусът в съчетание с други две епидемии, които върлуват в страната – грип и бронхиолит,  принудиха френските здравните власти да обсъждат връщането на някои ограничителни мерки. 

Три епидемии от респираторни вируси циркулират в момента на територията на Франция – грип, COVID-19 и бронхиолит, които в съчетание с останалите зимни вируси усложняват здравната обстановка в страната.

Макар и рядко е възможно заразяване с няколко от тях едновременно, предупреждават специалисти. 

Броят на случаите с COVID-19 също нараства стремоглаво, като само за последната седмица бележи ръст с цели 40 %. Този микс от вируси се разпространява в момента по-интензивно заради позабравените предпазни мерки през последните месеци. 

В тази връзка съветите към по уязвимите групи от населението са за ваксинация и срещу COVID-19 и срещу грип.

По малко от три седмици преди Коледа здравните власти  във Франция заговориха за девета вълна на COVID-19, която се очаква около празниците да засегне масово населението. BQ.1.1 е подвариантът, който има предимство в момента. За него се знае, че е силно заразен, но все още няма достатъчно информация дали оставя тежки следи върху здравето.

Заради големият брой заболели в страната правителството обсъжда връщането на носенето на маски в обществения транспорт.

Френските власти препоръчват поставянето на четвърта доза на всички хора под 60 години, особено на тези, които имат пряк контакт с възрастни хора.