Франция обяви извънредно положение в Нова Каледония

Безредици избухнаха след като Париж одобри спорни реформи, свързани с провеждането на избори в тихоокеанския архипелаг

ЕС
20:19 - 15 Май 2024
5054
Франция обяви извънредно положение в Нова Каледония

Париж обяви извънредно положение в Нова Каледония заради насилието, обхванало френската отвъдморска територия, съобщи канцеларията на президента Еманюел Макрон след кризисно заседание на кабинета, цитирана от ДПА. 

Министерството на вътрешните работи съобщи, че общо 500 служители на френската национална полиция и жандармерия вече са заминали или предстои да отпътуват днес за Нова Каледония. Подкрепленията включват и специални части за борба с безредиците, допълва Ройтерс. 

Най-малко трима души загинаха, а стотици бяха ранени при безредиците, които избухнаха след като френският парламент одобри спорни реформи, свързани с произвеждането на избори в тихоокеанския архипелаг. Решението на Париж разгневи поддръжниците на независимостта на Нова Каледония, припомня ДПА.  

В разпространено днес изявление на Елисейския дворец се казва, че проявите на насилие няма да бъдат толерирани и държавата ще вземе крути мерки, за да възстанови реда, пише още в текста. 

Френските медии оповестиха броя на загиналите при размириците, като се позоваха на върховния комисар на Нова Каледония Луи Льо Франк. По-рано днес върховният комисар заяви, че през втората нощ на протести, грабежи и вандализъм са арестувани над 130 души. 

Безредиците избухнаха в понеделник, когато във Франция се обсъждаше законопроект, който ще даде правото на хиляди френски граждани да гласуват на местните избори на територията. Движението, което подкрепя независимостта на Нова Каледония се опасява, че тези промени ще отслабят политическото влияние на представителите на коренното население. Парламентът в Париж прие реформата с 351 гласа "за" при 153 "против". 

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен днес съобщи, цитиран от Ройтерс, че един полицейски служител е загинал, след като е бил прострелян. "Нищо, абсолютно нищо не оправдава насилието. Общественият ред ще бъде възстановен", написа министърът в социалната мрежа "Екс".

Освен това Дарманен каза пред телевизия Ер Те Ел, че един от смъртните случаи е причинен от куршум, който обаче не е бил изстрелян от полицай. Точните обстоятелства трябва да бъдат изяснени, допълни Дарманен. Към момента на изказването му все още нямаше информация за другите смъртни случаи, отбелязва ДПА.

Демонстранти атакуват полицейски участъци с брадви и тежки боеприпаси, запалени са много сгради, включително и училища, а силите за реда осуетиха план за бягство от затвора в столицата Нумеа, разказа френският вътрешен министър. 

Вече е въведен комендантски час през нощта и хората са помолени да ограничат движението си през деня. Освен това са наложени забрани за събирания, за продажбата на алкохол и носенето на оръжие. Летището е затворено. 

Нова Каледония е важна за Франция в геополитически и военен план. Освен това на архипелага, който е отдалечен на около 1200 км източно от Австралия, има залежи на никел. Територията, чието население възлиза на 270 000 души, получи широка автономия чрез т. нар. Споразумение от Нумеа. 

На всеки от трите референдума за независимост, произведени през 2018, 2020 и 2021 г., жителите на Нова Каледония гласуваха да останат част от Франция. Движението за независимост обаче бойкотира последното допитване и обяви, че няма да признае резултатите.