Франция очаква още терористични атаки

Френското посолство в Москва се обърна към руските власти с молба за засилване на сигурността

Свят
16:06 - 30 Октомври 2020
1388
Франция очаква още терористични атаки

Прокуратурата в Тунис започна разследване на изявлението на екстремистка група, действаща в републиката, която пое отговорност за нападението над енориашите от катедралата Нотр Дам в центъра на Ница. Това съобщи в петък агенция Tunis Afrique Presse, позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на първоинстанционния съд в Тунис Мухсен Дали, съобщава ТАСС.

"Прокуратурата възложи на специален отдел да започне разследване, за да установи факти, касаещи (съществуването и дейността) на групата "Ал-Махди от южен Тунис", която пое отговорността за нападението в Ница", коментира Дали.

Той обясни, че определен поддръжник на групата е публикувал във фейсбук и е декларирал отговорността на "Ал-Махди от южен Тунис" за нападението в Ница. Разследването ще трябва да установи дали тази група съществува, както и да установи дали тя може да бъде свързана с терористичната атака.

Мухсен Дали, цитиран от "Ройтерс", коментира, че Брахим Ауисауи е арестуван за насилие и използване на нож през 2016 г.

Френския вътрешен министър Джералд Дарманин, по-рано през деня предположи, че не изключва нови терористични атаки на френска територия, тъй като страната е във "война срещу ислямистката идеология".

Дарманин каза пред RTL Radio, че Франция е "във война срещу враг, който е както отвътре, така и отвън", добавяйки, че страната трябва "да разбере, че е имало и ще има и други събития като тези ужасни атаки".

Франция "отново е под терористична атака", но страната няма да се откаже от своите ценности поради "ислямистка терористична атака".

Френското посолство в Москва се обърна към руските власти с молба за засилване на мерките за сигурност във всички техни представителства на територията на Русия.

"Информирахме руските власти, нашите руски партньори за повишената заплаха за френските интереси след митингите пред френските посолства и нападението в Джеда. Помолихме ги да засилят защитните мерки за всички френски мисии".