Франция одобри законопроекта за ваксинационния пропуск

Той ще бъде задължителен за посещения на музеи, кафенета, театри и ресторанти

ЕС
12:51 - 13 Януари 2022
2529
Франция одобри законопроекта за ваксинационния пропуск

Френският Сенат (горната камара на парламента) одобри на първо четене законопроекта, предвиждащ въвеждане на ваксинационен сертификат за посещение на музеи, театри, ресторанти и други обществени места.

В разпространеното от пресслужбата на Сената съобщение се казва, че в подкрепа на законопроекта за засилване на мерките за борба с кризата са гласували 249 сенатори, а 63 са били против.

„Текстът е насочен към засилване на съществуващите мерки с цел преодоляване на кризата в областта на здравеопазването, включително чрез замяната на здравните карти с ваксинационни и борба с фалшивите сертификати”, се казва в прессъобщението. Парламентът е одобрил и удължаването до 31 март 2022 г. на извънредното положение на остров Реюнион заради сериозно влошената санитарна ситуация.

На 6 януари законопроектът бе подкрепен от Националното събрание на Франция (долната камара на парламента). Първоначално властите планираха да приемат проекта до 15 януари, но заради продължителните дебати и рязката критика от страна на опозицията, сроковете бяха променени. В сряда говорителят на правителството Габриел Атал заяви, че „кабинетът разчита законопроектът да влезе в сила в началото на следващата седмица”.

Следващият етап след гласуването в Сената е обсъждане на законопроекта на заседание на специална комисия, съставена от осем депутати от Националното събрание и седем сенатори. Ако комисията даде положителна оценка, проектът ще бъде внесен за окончателно гласуване в двете камари. Ако не приеме законопроекта, в парламента ще бъдат проведени нови разисквания по него.

За влизане в сила на закона той следва да бъде подписан от президента на Франция.

Решението за замяна на действащия в момента здравен сертификат с ваксинационен беше взето в края на миналата година. Новият документ трябва да подтикне гражданите, които все още не са ваксинирани, да го направят, смятат управляващите.

Ваксинационният паспорт ще бъде задължителен за посещения на музеи, кафенета, театри, ресторанти и при пътуване на дълги разстояния. За разлика от сега действащия здравен сертификат, ваксинационният ще се издава само на базата на завършен пълен курс на ваксинация (две основни ваксини, разрешени в ЕС, и бустерна доза). Документи за преболедуван COVID-19 няма да се зачитат, както и отрицателните резултати от тест за коронавирус.

В момента Франция преживява пета вълна от пандемията. На 11 януари в страната бе регистриран нов рекорд по брой заразени с повече от 360 000 нови случая.

В страната до момента пълен курс на ваксинация са преминали около 52 млн. души (от 67 млн. население), а бустерна доза е поставена на повече от 28,8 млн. граждани.