Франция организира европейска среща на върха за отбраната

Срещата трябва да се състои догодина

Политика
16:12 - 15 Септември 2021
1864
Франция организира европейска среща на върха за отбраната

През първите шест месеца на 2022 година по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС, Франция ще организира среща на върха за отбраната. Повод за инициативата даде изтеглянето на международните сили от Афганистан и осъзнаването, че ЕС трябва да има самостоятелност в областта на отбраната. 

"За Европа е дошло времето да превключи на по-висока скорост", за да действа там, където не присъстват НАТО и ООН, и да управлява кризите своевременно", обясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург.

Създаването на европейски сили за бързо реагиране от 5000 военнослужещи е обект на дискусии вече от месеци, а изтеглянето на САЩ от Афганистан рестартира дебата с това, че открои недостига на военна сила в Стария свят. Няма единно мнение за проекта, призна шефът на европейската дипломация Жозеп Борел след среща на министрите на отбраната от ЕС в началото на септември в Словения.

Председателката на ЕК изреди три препятствия, които трябва да се преодолеят: липсата на сътрудничество в разузнаването, проблемът за оперативна съвместимост на европейските военни сили и слабостите в киберотбраната. Тя се обяви за създаване на европейски център, който да обработва и обединява европейските разузнавателни и аналитични данни. Тя предложи страните членки "да се откажат от ДДС при покупка на оборудване за отбрана, разработено и произведено в Европа". Според Фон дер Лайен трябва да бъде приета "европейска политика за киберотбрана със законодателство въз основа на общи правила".