Франция първа в Европа забрани със закон рекламата на изкопаеми горива

Новини
15:03 - 25 Август 2022
2683
Франция първа в Европа забрани със закон рекламата на изкопаеми горива

Заради климата Франция въведе закон, с който забранява да се рекламират всякакви суровини и техните производни, които са изкопаеми. Това включва петрол, продукти от него, въглища.

С това Франция става първата страна в Европа с подобна забрана, съобщи Euronews. 

Рекламите за природен газ все още са разрешени засега, но нови правила ще бъдат въведени през юни следващата година.

Компаниите, които се противопоставят на новия закон, могат да бъдат изправени пред глоби между 20 000 и 100 000 евро, като при повторно нарушение, сумите ще са двойни.

Новият закон идва, след като активисти, включително Грийнпийс, призоваха ЕС да забрани рекламите за изкопаеми горива, сравнявайки ги със законите около тези, които ограничават тютюневата индустрия, предаде economy.bg.

Пълна забрана на реклами от петролни компании във Франция беше предложена като част от конвенция за изменението на климата през 2019 г., в която участваха 150 произволно избрани членове на обществеността.

Но критиците от същите групи, които първоначално призоваха за забраната, твърдят, че новият закон позволява твърде много свобода на действие на компаниите да го заобиколят.

Те казват, че рекламите за газ все още може да има, както и рекламите при други обстоятелства като спонсориране на събития.

Други казват, че новите правила отива твърде далеч, особено като се има предвид текущата криза на разходите за живот в Европа. Шефовете на супермаркети твърдят, че това им пречи да съобщават на клиентите, когато цените на горивата са паднали.

Други казват, че отива твърде далеч, особено като се има предвид текущата криза на разходите за живота в Европа. Шефовете на супермаркетите са твърди, че това им пречи да съобщават на клиентите, когато цените на горивата са паднали.

Въпреки че Франция е първата европейска страна, която забранява рекламите на изкопаеми горива, подобен набор от разпоредби беше въведен в Амстердам миналата година.

Столицата на Нидерландия стана първият град в света, който забрани рекламите на компании за изкопаеми горива, както и на авиационната индустрия.

Това означава, че превозни средства, работещи с изкопаеми горива, като бензинови коли и самолети, вече не могат да се рекламират в метростанциите на Амстердам или около центъра на града.

Сидни в Австралия е на път да последва примера на Амстердам, след като неговият заместник-кмет Джес Скъли сравни ефектите от изкопаемите горива с тютюнопушенето. Скъли току-що премина успешно гласуване за предотвратяване на промотирането на въглища, нефт и газ в имотите на града и на градски събития.