Франция постави България под наблюдение, изисква ваксина за наши граждани

Влизат в сила Covid сертификатите в Сърбия

Свят
18:37 - 23 Октомври 2021
2534
Франция постави България под наблюдение, изисква ваксина за наши граждани

Франция постави България "под наблюдение" заради разпространението на коронавируса у нас, съобщиха от Министерството на външните работи. България продължава да е в „зелена зона“, но неваксинираните граждани и тези, които нямат сертификат за преболедуване, трябва да представят негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди пътуването.

Заедно с България, Франция е поставила "под наблюдение" Естония, Латвия, Литва и Румъния.

От днес, Сърбия въвежда задължителни Covid сертификати за ресторанти, кафенета, барове и всички закрити части на заведения и хотели. Мярката беше обявена от премиера Ана Бърнабич, цитирана от "Ройтерс".

Изискването ще важи след 22 ч.

Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват. Тя допълни, че ваксинацията е изключително слаба и обяви последното решение на Кризисния щаб.

„От събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени Covid сертификати, които ще важат за всички затворени помещения на заведенията - барове, кафенета, клубове, ресторанти“, каза Бърнабич и добави, че всички проверки ще бъдат строго контролирани не само на пропуските, но и на спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения.