Франция потъна в траур: Отиде си Шефа

Бернар Тапи почина на 78 години от рак на стомаха

Актуални новини
10:43 - 04 Октомври 2021
4554
Франция потъна в траур: Отиде си Шефа

Една от най-противоречивите фигури във френския (а може би и в световния) футбол си отиде на 78 години. От доста време Бернар Тапи се бореше с рак на стомаха и усилията му да оцелее още малко приключиха в неделя.

“Доминик Тапи и нейните деца съобщават с огромна болка за смъртта на нейния съпруг и техния баща”, бе официалното съобщение от семейството, публикувано в “Прованс”.

Синът на водопроводчик от предградията на Париж може да бъде пример за това как момче без знатен произход може да се превърне в една от най-влиятелните фигури във френския футболен и политически живот.

Тапи е човекът, който донесе на страната си една от най-големите радости. На 26 май 1993 г. притежаваният от него “Марсилия” спечели Купата на европейските шампиони след победа 1:0 над “Милан” на финала в Мюнхен. Гола отбеляза Базил Боли в 43-ата минута. За “Марсилия” тогава играеха още Фабиен Бартез, Жослен Англома, Ерик ди Меко, Франк Созе, Марсел Десаи, Ален Бокшич, Руди Фьолер, Абеди Пеле, а капитан бе сегашният национален селекционер на Франция Дидие Дешан.

Известният и като Шефа бизнесмен стана собственик на най-популярния френски клуб през 1986 г., а 4 години по-късно лапна и гиганта в спортните стоки “Адидас”.