Франция предлага доброволен съюз на капиталовите пазари на ЕС

ЕС
14:18 - 23 Февруари 2024
1198
Франция предлага доброволен съюз на капиталовите пазари на ЕС

Франция предложи държавите членки на Европейския съюз, които подкрепят създаването на Съюз на капиталовите пазари, първоначално да се справят сами, за да ускорят проекта, който се проточи вече десетилетие, съобщава "Ройтерс".

Преди среща на финансовите министри на ЕС в белгийския град Гент, френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви, че Съюза на капиталовите пазари е от решаващо значение за мобилизирането на частни пари за инвестициите, необходими в областта на изкуствения интелект и прехода към неутрална икономика по отношение на климата.

Франция и Германия изчисляват, че зелената и дигиталната реформа на европейската икономика изисква около 500 милиарда евро допълнително частно финансиране всяка година - средства, които могат да бъдат осигурени само ако е по-лесно да се инвестира в силно фрагментираните европейски капиталови пазари.

Напредъкът е бавен, защото е трудно да се намери общ знаменател сред многото различни финансови системи и правни култури в 27-те страни в ЕС, поясняват служители.

"Опитвам се повече от шест години да изградя съюз на капиталовите пазари. Заключението ми е, че започването с всички 27 държави членки не е начало", посочи Льо Мер.

"Искаме да стартираме днес в Гент съюз на капиталовите пазари на доброволна основа. Ако в началото имаме 3-4 страни, които се присъединят към тази инициатива, това ще бъде добра основа", допълни той.

Очакваше се финансовите министри на ЕС да излязат с изявление за необходимостта от ускоряване на работата по въпроса за Съюз на капиталовите пазари и да го превърнат в приоритет за следващата Европейска комисия, която ще встъпи в длъжност в края на годината.

Льо Мер обаче смята, че това не е достатъчно.

"Днешното изявление не е достатъчно. И ми омръзна от дискусии. Омръзна ми от празни изявления. Наистина ли мислите, че Китай и Съединените щати ще бъдат впечатлени от нашите изявления? Имаме нужда от решения", настоя той.

Проектът "Съюз на капиталовите пазари", стартиран през 2014 г., има за цел да улесни частния капитал да инвестира през границите в ЕС чрез уеднаквяване на националните правила относно несъстоятелността, проспектите, данъчното облагане на капиталовите печалби, различното данъчно третиране на дълга и собствения капитал.

Льо Мер заяви, че инициативата, която иска да започне от днес, ще включва доброволно подчиняване на единния надзор на ЕС на банки, фондови борси и управление на активи, участие в създаването на европейски спестовен продукт, чиито подробности предстои да бъдат решени, както и доброволно участие в същите правила за секюритизация..

Германският министър на финансите Кристиан Линднер също изрази надежда за по-бърз напредък, но все пак настоя всички 27 страни от ЕС да участват.

"Възможни са двустранни инициативи или такива в по-тесен кръг - това не е изключено, но целта трябва да е всички да вървим напред заедно", подчерта Линднер.