Франция предупреди Джонсън да не си играе с Брекзит

Британският премиер няма да приеме споразумение, което да включва предпазен механизъм за Ирландия

Свят
16:09 - 26 Юли 2019
2669
Франция предупреди Джонсън да не си играе с Брекзит

Правителството на Франция предупреди Борис Джонсън да не си играе игрички с въпроса за ирландската граница, след като новият премиер на Великобритания поиска да се премахне предпазният механизъм, пише "Гардиън".

Амели дьо Моншален, министърът по европейските въпроси на Франция, заяви, че двете страни трябва да избегнат "игрички, жестове и провокации"само три месеца преди Брекзит.

Моншален и ирландският министър по европейските въпроси Хелън Макенти посетиха ирландската граница.

Френският министър каза още, че президентът Еманюел Макрон ще проведе разговори с Джонсън във Франция през следващите седмици. Тя поясни, че са "солидарни" с Ирландия и повтори, че споразумението е "най-доброто, което имаме" и няма да бъде предоговаряно.

"Все още можем да преговаряме за бъдещите отношения. Трябва да създадем работни отношения, а не да влизаме в игрички, жестове и провокации", призова тя.

Джонсън беше категоричен по-рано тази седмица, че няма да приеме споразумение, което включва "недемократичния" предпазен механизъм за Ирландия.

Механизмът предвижда Северна Ирландия да продължи да спазва регулациите на единния пазар, а цяла Великобритания ще споделя митническа територия с ЕС до намиране на алтернативно решение за избягване на "твърда" граница на остров Ирландия.

Но според френския министър ултиматумът на Лондон "само създава напрежение в дипломацията".