Франция разреши само спешните сватби

Властите са със строг план за изход от пандемията

Новини
16:05 - 18 Май 2020
2442
Франция разреши само спешните сватби

От днес френските колежи отварят врати за някои класове. Вратите на школата остават затворени в четири района, които са в така наречената "червена зона" и са най-засегнати от пандемията от коронавирус.

До 15 учащи ще бъдат в учебните зали, а маските са задължителни, както за тях, така и за преподавателите, пише le monde. Преподавателите ще дават маски на тези, които нямат. Училищните столове също може да отворят. Учениците в трети и четвърти клас продължават с дистанционното обучение. В края на май ще се реши кога да се върнат в клас.

На 29 май религиозните поклонения ще са отворени. Премиерът Едуард Филип спомена дата 29 май и че ще помисли как да бъде възобновена дейността им.

Гимназиите няма да отворят преди 2 юни. Първо ще започнат учебния си процес отново професионалните колежи. Точен график как ще се възстанови учебния процес ще бъде готов в края на този месец. Големите музеи също ще отворят врати, но не и преди 2 юни. Кината и театрите също трябва да заработят след тази дата. Културните институции трябва да спазват всички противоепидемични мерки.

От 2 юни ще са възможни и партита на закрито. Дори и след тази дата спортовете на закрито остават забранени. Разрешени са само индивидуални и спортове на открито. След 2 юни някои плажове, езера и зони за отдих ще са достъпни, но при строги мерки. Кметовете по места ще преценяват ситуацията. Баровете и ресторантите остават затворени най-вероятно и след 2 юни.

Министърът на икономиката Бруно льо Мер заяви, че отварянето им е малко вероятно да стане на 15 юни. За юли е планирана лятната ваканция, а през септември ще се възобнови учебният процес.

До септември няма да се възобновят спортните прояви. Спортният сезон 2019-2020, особено футболното първенство, няма да бъдат възобновени, отсече премиерът Едуард Филип. До септември са забранени публични прояви, на които се събират повече от 5000 души.

Във Франция ще се извършват само спешни бракосъчетания до второ нареждане, както разпореди френският министър-председател.

До момента Франция отвори пазарите, някои от големите търговски центрове. Парковете и градините също станаха достъпни за посетители, с изключение на тези, които са в червените зони на пандемията. Погребенията трябва да се извършват в тесен семеен кръг до 20 души.