Франция разубеждава гражданите си от пътувания до Иран и Израел

ЕС
13:40 - 12 Април 2024
1708
Франция разубеждава гражданите си от пътувания до Иран и Израел

Франция предупреди гражданите си "задължително се въздържат от пътувания през следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии", съобщава "Франс прес".

Причината е, че регионът е под напрежение заради заплахата на Иран да отмъсти на Израел за атаката на 1 април срещу посолството му в сирийската столица Дамаск, при който бяха убити висш ирански генерал и шестима други ирански военни служители. Нападението допълнително обтегна напрежението в региона, който вече е разтърсен от войната в Газа.

Френското външно министерство добавя, че роднини на дипломати, базирани в Иран, ще бъдат върнати във Франция и че на френските държавни служители вече е забранено да изпълняват всякакви мисии в Иран, Ливан, Израел и палестинските територии.

Вчера Русия също посъветва гражданите си да не пътуват до Близкия изток.

Конфликтът се разпространи в региона след избухването на войната в Газа - подкрепяните от Иран групировки обявиха подкрепа за палестинците и започнаха да извършват атаки от Ливан, Йемен и Ирак. На свой ред Техеран избягва всякаква пряка конфронтация с Израел или Съединените щати, като същевременно обявява подкрепа за своите съюзници.

Израел не е поел отговорност за атаката на 1 април, за която иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се зарече, че Израел "трябва и ще бъде наказан".

По-рано Lufthansa съобщи, че прекратява полетите до Техеран поради ситуацията в Близкия изток. Вчера авиокомпанията уведоми, че мярката е удължена - вероятно до 13 април.