Франция с коронавирус пропуск за пътуване

Едно от предимствата е, че ще помогне да се предотврати използването на фалшиви тестове

Свят
14:52 - 20 Април 2021
2538
Франция с коронавирус пропуск за пътуване

Франция иска да бъде първата страна-членка на ЕС, която е въвела COVID-19 пропуск за пътуване, първи пример за цифрова зелена карта, която Европейската комисия иска да разпространи в целия блок до средата на юни, съобщава "Политико".

"Миналото лято беше пълна хаос, защото имахме различни класификации, рискови зони, които не бяха еднакви от една държава в друга", заяви във вторник френският министър на Европа Клеман Бон. "Това лято се надявам да си върнем свободата благодарение на ваксинацията, сдържаността и цифровото сертифициране", каза той.

Приложението TousAntiCovid за проследяване на контакти е изтеглено от близо 15 милиона души и е актуализирано, за да включва отрицателни PCR и антигенни тестове.

То също така ще бъде актуализиранo, за да включва сертификати за ваксинация до края на месеца, съобщи в понеделник френският министър на цифровите технологии Седрик Бон.

EK иска да представи своя план за цифрова зелена карта - предназначена да провери ваксинацията, тестването или имунитета на дадено лице в ЕС - до юни. Бон обаче заяви, че пропускът няма да бъде задължителен за всички страни членки, пораждайки загриженост относно различни правила, възникващи в целия блок.

"Това е просто, хармонизирано устройство и мисля, че всички страни ще го изискват поне за лятото", каза Бон.

Приложението ще бъде изпробвано на полети на Air France и Air Corsica до Аячо, Корсика тази седмица, а след това и на полети до френски отвъдморски департаменти. Френското правителство се надява да тества приложението със съседни държави от ЕС в рамките на две седмици.

И все пак това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Длъжностно лице от генералната дирекция на здравеопазването признаwa, че все още има някои технически препятствия, които трябва да бъдат отстранени, преди приложението да може да се използва за пътуване в Европа.

"Трябва да изчакаме, когато и други европейски страни са готови и могат да прочетат френския сертификат. Успоредно с това провеждаме двустранни дискусии със страни, за да видим как да направим това технически и логистично", каза той.

Очаква се министрите по европейските въпроси на ЕС да обсъдят във вторник на виртуална среща неформално координацията на пандемията, включително плана за цифровия пропуск.

Едно от предимствата на приложението е, че ще помогне да се предотврати използването на фалшиви тестове, за достъп до международни полети.

Но приложението TousAntiCovid няма да се използва за достъп до ресторанти и магазини във Франция, инструмент, който много собственици на ресторанти и магазини казват, че би било трудно да се наложи. "Има обаче въпроси относно достъпа до концерти, фестивали и търговски панаири", каза френският министър на цифровите технологии.

Хартиена версия ще бъде достъпна за граждани, които нямат приложението TousAntiCovid.