Франция се похвали с отслабване на пандемията

Баровете и ресторантите в страната ще останат затворени до 20 януари

Свят
14:45 - 26 Ноември 2020
1978
Франция се похвали с отслабване на пандемията

Франция е свършила по-добра работа във втора вълна COVID-19 от някои от своите европейски съседи, но би било преждевременно да се говори за прекратяване на блокадата, заяви в четвъртък премиерът Жан Кастекс.

Кастекс заяви, че коефициентът "R", който измерва разпространението, сега е на ниво от 0,65 в цялата страна, същото ниво, което Франция е достигнало в края на тримесечните мерки през пролетта, но гражданите не трябва да спират с предпазливостта си заради празниците.

"Вашите усилия дават резултат", каза Кастекс на пресконференция. "Натискът от епидемията отслабва и отслабва повече във Франция, отколкото в други европейски държави."

Президентът Еманюел Макрон тази седмица обяви поетапно отпускане на блокадата, за да започне в събота с повторното отваряне на несъществени магазини и след това театри, музеи и кина в средата на декември.

Магазините трябва да ограничат броя до един клиент на всеки 8 квадратни метра, да поставят еднопосочно предвижване, където е възможно, и да проветряват помещенията си, коментира правителството.

Баровете и ресторантите ще останат затворени до 20 януари.

Министерството на финансите заяви, че разширената финансова подкрепа за бизнеса ще струва 3,5 милиарда евро през декември.

Здравният министър Оливие Веран предупреди, че втората вълна не е приключила.

Пациент с COVID-19 се приема в реанимация на всеки шест минути, обясни той, докато Франция няма да намали броя на новите инфекции до 5000 на ден до края на втората седмица на декември.

"Епидемията все още не е зад гърба ни", каза Веран на пресконференцията, като повтори, че Франция може да започне ваксинация срещу COVID-19 до края на декември или началото на януари.

Водещ държавен съветник заяви, че ще са необходими масови ваксинации, за да може Франция да се върне към някакъв вид нормалност през есента на 2021 г. - нещо, което може да се окаже трудно в страна, в която скептицизмът относно ваксините е силен.

Правителството е под натиск от някои икономически сектори да ускори облекчаването на ограниченията, по-специално от хотелиерството и ски индустрията. Домакинствата също изпитват сериозни проблеми.

Потребителското доверие на Франция и Германия потъна през ноември, тъй като ограниченията за коронавируса унищожиха всяка перспектива за бързо рестартиране в двете най-големи икономики на еврозоната.