Франция ще превръща излишното вино в етанол

Продажбите на червено вино във френските супермаркети са спаднали с 15%

ЕС
12:36 - 08 Февруари 2023
1502
Франция ще превръща излишното вино в етанол

Франция планира да похарчи милиони евро за превръщането на вино в промишлен алкохол (етанол) за фармацевтични и козметични продукти. По този начин ще се оползотвори огромният излишък, съобщиха от министерството на земеделието.

Франция е вторият по големина производител на вино в света след Италия. Но производителите в югозападния регион Бордо твърдят, че свръхпроизводството и спадът в потреблението на по-достъпните марки на вътрешния пазар са напълнили избите им и няма къде да съхраняват плодовете от следващата реколта, предаде АФП.

Министерството на земеделието заяви, че ще похарчи до 160 млн. евро за дестилиране на виното в промишлен алкохол, за да изразходва част от натрупаните количества.

Земеделските съюзи в региона на Бордо, които организираха няколко протеста, искат обезщетение в замяна на изкореняването на част от лозята им. Това би помогнало за намаляване на производството и би позволило на лозарите да използват земята за други дейности.

Лозарите смятат, че за да се постигне промяна, трябва да бъдат изкоренени поне 15 000 хектара лозя. Те настояват за обезщетение от 10 000 евро на хектар.

По данни на Националната междупрофесионална комисия по лозарство и винарство във Франция около половин милион души работят в лозаро-винарския бранш. Ако не се предприеме нищо, "се опасяваме, че през следващото десетилетие ще бъдат застрашени между 100 000 и 150 000 работни места", предупреди през декември ръководителят на комисията Бернар Фарж.

Продажбите на червено вино във френските супермаркети са спаднали с 15% през миналата година, според Генералната асоциация за производство на вино в страната.