Франция ще ваксинира с „АстраЗенека“ и възрастните

Миналия месец Париж одобри ваксината само за хора под 65 години

Свят
11:23 - 02 Март 2021
2118
Франция ще ваксинира с „АстраЗенека“ и възрастните

Франция променя досегашната си политика и обяви, че ще поставя ваксината на „АстраЗенека“ и на хора над 65 години, предават световните агенции. По думите на здравния министър Оливие Веран става дума за хора между 65 и 74 години със съпътстващи заболявания.

Миналия месец Париж одобри ваксината само за хора под 65 години, като посочи, че липсват достатъчно данни как тя действа при по-възрастните. Макар и ваксината да се употребява широко във Великобритания, няколко европейски държави одобриха само ограниченото й ползване.

Пред телевизия „Франс 2“ късно снощи Веран посочи, че възрастните могат да се сдобият с ваксината от личните си лекари, болниците, а съвсем скоро и от аптеките. На хората над 75 години ще продължат да бъдат поставяни ваксините на „Пфайзър“ и „Модерна“.

През януари френският президент Еманюел Макрон заяви, че ваксината на „АстраЗенека“ не е достатъчно ефикасни при възрастните хора. Твърдението му беше отхвърлено както от учените, така и от британските власти. С появата на повече данни френснките валсти промениха позицията си. Досега във Франция са поставени 273 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“ от получени 1.7 милиона кък края на февруари.