Франция увеличава доставките на боеприпаси за Украйна през 2024 г.

Украйна
14:24 - 30 Ноември 2023
2110
Франция увеличава доставките на боеприпаси за Украйна през 2024 г.

Франция обеща да увеличи доставките на боеприпаси за Украйна, за да посрещне отбранителните нужди на Киев през следващата година. Новината съобщи украинското министерство на отбраната на 30 ноември след посещение на френска делегация.

Заместник-министрите на отбраната на Украйна Дмитро Клименков и генерал-лейтенант Иван Гаврилюк се срещнаха с френски колеги в Киев, за да обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни.

Френският генерал Жан-Франсоа Док заяви, че Париж предприема всички възможни стъпки в подкрепа на Киев. Френският фонд за подкрепа се опитва да покрие частично покупките на оръжия и резервни части за Украйна, отбеляза той, като добави, че Франция ще увеличи доставките на боеприпаси през 2024 г.

Страните обсъдиха и засилването на сътрудничеството в областта на военната логистика.

"Тази седмица вече получихме средствата и ще извършим плащане за допълнителното закупуване на самоходните оръдия (гаубици) "Цезар"," каза Гаврилюк. "Благодарим на френската страна за непрекъснатите доставки на боеприпаси за тези системи", добави той, цитиран от Kyiv Independent.

Франция е прехвърлила на Украйна общо 30 модерни самоходни гаубици "Цезар" от версията 6х6. Дания е предоставила още 19 единици от модела 8х8.

Съобщението за допълнителните боеприпаси от Париж идва на фона на призивите към съюзниците на Киев да увеличат производството на оръжия за Украйна. Русия вече увеличи бюджета си за отбрана за следващата година до рекордни размери, което е сигнал за трудна година на бойното поле.