Франция въвежда мерки срещу задаващата се гореща вълна

ЕС
15:22 - 18 Август 2023
2251
Франция въвежда мерки срещу задаващата се гореща вълна

Франция въвежда мерки срещу задаващата се гореща вълна над страната, която ще се задържи около седмица. В Южна Франция термометърът сочи на места между 37 и 40 градуса, информира БНР. 

19 френски департамента са от днес в оранжев код, температурите продължават да се покачват. За втори път това лято жегата мъчи жителите на Лион. Според свидетелствата им въздухът е непоносим дори в метрото. В Париж все още е по-прохладно, но в близките дни горещата вълна ще достигне и столицата.

На извънредно заседание френското правителство задвижи националния план за предпазване на населението. Точно 20 години след горещия епизод, който отне живота на 15 000 души, страната е по-подготвена. Въведен е зелен телефон за информация, предупредителни съобщения са излъчвани по радиото и телевизията.  На жителите се препоръчва да избягват излизането и шофирането в горещите часове, да държат затворени прозорци и щори, да се хидратират редовно и да наблюдават възрастните си близки и съседи, а общините да оказват помощ на уязвимите и бездомните.