Франция вдига данъка върху дивидентите, изплащани върху свръхпечалбите

Мярката засяга само корпорации, които реализират оборот от над 750 милиона евро

Новини
13:32 - 13 Октомври 2022
2006
Франция вдига данъка върху дивидентите, изплащани върху свръхпечалбите

Депутатите от Националното събрание, долната камара на парламента на Франция, гласуваха да бъде повишен данъкът върху дивидентите, които големите корпорации изплащат върху „непредвидените печалби“, съобщи Ройтерс.  

Решението предвижда данъкът върху някои дивиденти да бъде повишен от 30 на 35 процента. Мярката засяга само корпорации, които реализират оборот от над 750 милиона евро и то само ако дивидентите, които изплащат, са с поне 20 процента по-големи от средната стойност на дивидентите, изплатени през периода 2017-2021 г.

В текста на законодателната поправка се казва, че подобни мерки са необходими в допълнение към новия „механизъм за връщане на част от приходите“ на енергийните компании, по който е постигнато съгласие в Европейския съюз в края на септември и е подкрепен от правителството на Франция.

Поправката, приета от Националното събрание в Париж, е удар за правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон и за неговата политика в подкрепа на бизнеса, отбелязва Ройтерс.