Франция вижда реално въздействие на санкциите срещу Русия

Путин предупреди, че инфлацията и безработицата в страната ще се повишат

Русия
11:05 - 18 Март 2022
1460
Франция вижда реално въздействие на санкциите срещу Русия

Санкциите, наложени от западните страни на Русия в отговор на нахлуването й в Украйна, започват да оказват "реално въздействие". Това заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал, цитиран от "Ройтерс".

Надяваме се, че тези санкции ще принудят руския президент Владимир Путин да промени плановете си, посочи той.

По-рано тази седмица страните членки на Европейския съюз се споразумяха за четвърти пакет от санкции срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна.

Във връзка с наложените от Запада санкции на Русия преди дни Путин предупреди, че инфлацията и безработицата в Русия ще се повишат и ще са необходими структурни промени в икономиката. Той заяви, че конфликтът в Украйна е бил само претекст за санкциите срещу страната му.

"Икономиката със сигурност се адаптира към новата ситуация. Ще продължим заместването на вноса във всички области и в крайна сметка всичко това ще доведе до повишаване на нашата независимост, автономия и суверенитет", подчерта руският президент в друго свое изказване.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

По-рано обаче върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз е достигнал границата на своите възможности по отношение на финансовите санкции срещу Русия.