Франция за Израел: Няма оправдание да стрелят по цивилни

ЕС
11:34 - 01 Март 2024
1160
Франция за Израел: Няма оправдание да стрелят по цивилни

В изявление френското външно министерство изрази позиция относно действията на израелските войски. „Няма оправдание израелските войски да откриват огън по цивилни граждани, които се опитват да си набавят храна в Ивицата Газа“, казват от министерството.

"Франция изразява дълбока скръб от новината, че много палестински цивилни граждани са загинали, докато са чакали разпределянето на хуманитарна помощ в ивицата Газа", добавя дипломатическото ведомство. Париж предложи да се разкрият истинската причина за тези изключително сериозни действия на израелските сили.

В изявлението се отбелязва, че Израел трябва да спазва международното право и да защитава разпределянето на хуманитарна помощ за цивилни граждани. Френското външно министерство подчерта, че все по-голям брой палестински цивилни граждани в региона страдат от глад и болести.

Според Организацията на обединените нации (ООН) са необходими петстотин камиона с помощ на ден. Средната дневна стойност е деветдесет. Организацията спря движението на хранителна помощ в Северна Газа, тъй като твърди, че няма защита за шофьорите на камиони, които са били изправени пред атаки от престъпни групировки и грабежи от отчаяни хора.