Франция забранява влизането на 28 израелски заселници

ЕС
16:26 - 13 Февруари 2024
1913
Франция забранява влизането на 28 израелски заселници

Франция ще забрани на 28 израелски заселници да влизат в страната, обвинявайки ги, че са нападнали палестинци в окупирания Западен бряг, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Тези мерки идват, тъй като насилието, извършвано от заселници срещу палестинското население, се увеличи през последните месеци. Франция потвърждава твърдото си осъждане на това неприемливо насилие", се казва в изявление на министерството. В него не се посочват имената на лицата.

Данните на ООН показват, че ежедневните атаки от войнствени заселници са се увеличили повече от два пъти след изненадващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалото нападение срещу палестинския анклав Газа.

Докато в голяма степен международно внимание беше съсредоточено върху това трансгранично нападение и последвалата война на Израел в Газа, европейски служители също изразиха нарастваща загриженост относно нарастващото насилие срещу палестинците на Западния бряг.

Съединените щати и Великобритания изразиха подобни опасения и вече наложиха санкции на няколко заселници, които според тях са отговорни за насилието.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза през декември, че също ще предложи подобни мерки.

Париж подкрепи тази инициатива и дипломати казаха, че се надяват, че щом мерките бъдат въведени, това може да ускори европейския процес.

В съвместно изявление, публикувано от външните министри на Франция, Полша и Германия в понеделник, се казва, че насилието на заселниците срещу палестинци на Западния бряг е неприемливо и "ще бъде санкционирано".

Усилията на ЕС са в застой досега поради възражения от Унгария и Чехия, казват дипломати.

"Колонизацията е незаконна според международното право и трябва да спре", каза френското външно министерство. "Продължаването й е несъвместимо със създаването на жизнеспособна палестинска държава, което е единственото решение, за да могат израелци и палестинци да живеят рамо до рамо в мир и сигурност."