Франция засилва натиска върху Google да плаща за приходите от онлайн новини

През април органът за защита на конкуренцията нареди на интернет гиганта да преговаря с медиите добросъвестно

Новини
13:32 - 08 Октомври 2020
1818
Франция засилва натиска върху Google да плаща за приходите от онлайн новини

Апелативен съд в Париж потвърди в четвъртък заповед за Google да преговаря с медийни групи по дългогодишния спор за приходите от онлайн новини, съобщи АФП, цитирана от Канал 3.

Решението дойде, когато американският интернет гигант обяви, че е близо до сделка за обезщетяване на френски медийни групи за новини, показани в резултатите от търсенето с Google.

Подобна сделка би представлявала отстъпление от позициите от страна на Google, който досега отказваше да се съобрази с новите правила на ЕС, предоставящи по-голяма защита на авторските права на медийните компании за новини, показвани в търсачките и социалните медии.

Франция беше първата европейска държава, която ратифицира закона, който може да действа като спасително средство за вестникарските групи, борещи се със свиващи се продажби на печат.

През април френският орган за защита на конкуренцията нареди на Google да преговаря с медиите добросъвестно - решение, което компанията обжалва, обвинявайки властта в превишаване на своята юрисдикция.

Апелативният съд застана на страната на органа по конкуренция.

Междувременно и Южна Корея стартира антитръстова проверка в Google заради плана на компанията за налагане на 30-процентната комисионна на Play Store, като забрани на всички приложения, заобикалящи платежната му система, заяви в четвъртък висш служител.