Франция затегна правилата за излизане от дома

В страната има повече от 20 000 заразени с коронавирус и над 860 починали

Свят
12:07 - 24 Март 2020
3457
Франция затегна правилата за излизане от дома

Френското правителство затегна правилата за ограничаване разпространението на коронавируса, съобщи кореспондент на "Гардиън" в Париж.

Но властите пренебрегват призивите на лекарите за пълно блокиране, за да се намали тежестта върху болниците и здравния персонал.

Премиерът Едуар Филип се обърна към нацията, за да разкрие подробности за новите правила и глобите, които ще се налагат при нарушение. Отворените пазари за храна, популярни и икономически важни в провинцията, се затварят с изключение на места, където местните власти считат, че е необходимо да останат отворени и се гарантира, че не се нарушават правилата за социална дистанция.

Позволява се разходка и бягане с децата, но в радиус 1 километър от дома, не повече от 1 час и само веднъж в деня. Те трябва да имат документ с "оправдание" - подписан, с дата и с часа на излизане от дома - за да покажат, ако бъдат спрени от полицията или жандармерията. Излизане от дома за посещение на лекар е забранено с изключение на неотложни случаи. Само близки на роднините - нито приятели, нито колеги - могат да присъстват на погребения.

Глобите при нарушаване на тези правила са 135 евро при първия път и 1500 евро при повторно нарушение.

Днес, една седмица след въвеждане на мерките, Франция влезе в двумесечно "извънредно положение за общественото здраве" след гласуване на извънредната мярка в двете камари на парламента. Това законодателство узаконява вече въведената блокада и рестриктивните мерки. Те позволяват на правителството да налага допълнителни ограничения, включително да контролира цените на някои продукти и да конфискува от хората и имущество за "военни" цели. Както каза Макрон: "Ние сме във война".

Днес се очаква доклад от съветническа "научна комисия" към правителството. Комисията трябваше да проведе среща в понеделник, но беше отложена за днес. Комисията се очаква да предложи удължаване на блокадата, която първоначално беше обявена за 15 дни.

Във Франция има повече от 20 000 заразени с коронавирус и над 860 починали. Повече от 2200 са се възстановили.