Франция затваря джамия заради обезглавения учител

Крими
11:22 - 20 Октомври 2020 (обновена)
2412
Франция затваря джамия заради обезглавения учител

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен поиска да бъде затворена джамията в град Пантен (предградие на Париж), разпространила във фейсбук видео с критики към учителя Самюел Пати, който беше обезглавен в петък, съобщава БТА.

"Поисках от префекта (на департамент) Сен Дени да затвори джамията в Пантен", отбеляза министърът пред телевизионния канал ТФ1. По думите му префектът ще подпише съответното разпореждане веднага.

Преди това стана ясно, че джамията в този град е разпространила на страницата си във фейсбук видео с баща на ученичка в лицея, в който работел убитият. В него мъжът критикува действията на преподавателя.

В събота самият ислямски проповедник в джамията беше поставен под стража. Общо в хода на разследването към момента са задържани 15 души.

Междувременно стана ясно, че брошура с избрани карикатури на религиозни теми ще бъде издадена във Франция като протест срещу убийството от млад чеченец на учителя Самюел Пати, показал на урок карикатури на пророка Мохамед.

В Декларация на конгреса на френските региони, приета днес, се казва: "Ние, ръководителите на регионите на Франция, поемаме инициативата да подготвим издаването на книга с най-ярките карикатури на религиозна и политическа тема, появили се в регионалния и централния печат. Съществуването на карикатури за всички религии, както и широкият спектър на политическите рисунки показва светския характер на републиката.

За участие в проекта ще бъде привлечено Министерството на просветата, което ще има задачата да разпространи брошурата във всички училища. Декларацията изтъква, че "богохулството не е престъпление" във Франция и че французите няма да допуснат да бъдат сплашвани, за да се откажат от свободата си на изразяване и от своите републикански ценности.