Французин се завърна у дома след 2 години плен в Иран

ЕС
14:26 - 13 Юни 2024
1169
Французин се завърна у дома след 2 години плен в Иран

Френският гражданин Луи Арно се завърна в Париж, след като беше задържан в Иран от септември 2022 г. 

Арно получи присъда от пет години затвор миналата година по обвинения за действия срещу националната сигурност на Иран.

Видимо уморен, но усмихнат, той слезе от самолета на летище Льо Бурже край Париж и стисна ръката на външния министър Стефан Сежурне, преди да прегърне родителите си, предаде АФП.

"Много се радвам да посрещна един от заложниците, който беше държан произволно в Иран", заяви министър Сежурне, добавяйки, че това е "голяма дипломатическа победа за Франция". Сежурне публикува и снимки от посрещането в социалната мрежа Х.

По думите Франция все още работи за освобождаването на други трима френски граждани: Жак Парис, Сесил Колер и мъж, назован само като Оливие, които също са задържани в ирански затвори.

Арно, 36-годишен консултант, тръгва през юли 2022 г. на околосветско пътешествие, което го отвежда в Иран. Той отдавна мечтае да посети тази страна, но през септември 2022 г. е арестуван заедно с други европейци, обвинени, че са се присъединили към демонстрации във връзка със смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, която беше убита след ареста ѝ от нравствената полиция в Техеран заради нарушаване на строгия дрескод на ислямската република.