Французите се простиха с Жак Ширак

Негови сънародници му казаха последно сбогом в бистро

Топ
09:22 - 01 Октомври 2019
1881
Французите се простиха с Жак Ширак

Французите се простиха с президента, бившия министърпредседател и кмет на Париж Жак Ширак. Десетки отидоха на поклонението във френската столица, но други предпочетоха да се сбогуват с него по различен начин в едно парижко бистро, предава БНТ.

Жак Ширак беше политик от старата школа, останал свързан с корените си. И известен с любовта си към регионалните деликатеси и местните вина. В това бистро Ширак празнува изборната си победа през 2002 година. Снимката му още стои на почетно място. Собственикът се е погрижил да има достатъчно продукти, за да може да приготви любимите ястия на бившия президент, които поръчват много от настоящите му клиенти.

Клод Пероден, собственик на бистро: Телешкият специалитет придоби популярност, след като стана ясно, че Ширак го харесва. И аз го приготвям за обяд. Клод Пероден си спомня с носталгия за ерата Ширак, а според него новите политици са прекалено сдържани. Клод Пероден, собственик на бистро:

Понякога Ширак поръчваше малък пастис или бира. Днес политиците, които идват тук, искат печено пиле с чаша вода - само вода! Вече никой не пие вино. И това е тъжно... Ястието се приготвя от телешка глава в комбинация със сезонни зеленчуци, магданоз, черен пипер и сол.