Французите в дилема да забранят ли алкохола

Професори призоваха правителството за законова уредба по примера на "сухия януари" във Великобритания

Новини
14:40 - 30 Декември 2023
4524
Французите в дилема да забранят ли алкохола

Да пием или да не пием - около този въпрос спорят французите, след като 45 професори по зависимости призоваха публично правителството да насърчи въздържанието от употреба на алкохол за един месец. Подобна инициатива за сух януари има от 10 години във Великобритания, а преди три години във Франция се поде нещо подобно, кръстено "януарско предизвикателство", но без публична подкрепа от властите, пише СЕГА.

Според академиците и медиците правителството не прави достатъчно да разяснява вредите от алкохола на населението. Те призовават здравния министър да подкрепи инициативата за безалкохолен месец в началото на годината. Идеята набира популярност сред французите, като над 60% от тях казват, че биха искали да я пробват през 2024 г. Политиците обаче стоят твърдо настрана от нея.

Франция е вторият най-голям консуматор на вино в света след САЩ и френските политици винаги са се съобразявали с винената индустрия, която дава работа на 500 000 души, посочва "Гардиън". Еманюел Макрон се смята за най-големия привърженик на алкохола сред президентите на Франция от Втората световна насам, допълва британското издание. Макрон е казвал, че пие вино всеки ден - на обяд и на вечеря, и че храна без вино е тъжно нещо. Миналата година го заснеха да пресушава бутилка бира за 17 секунди в съблекалнята на отбор по ръгби.

Мощното алкохолно лоби във Франция твърди, че французите пият с мярка. Според неговите представители британските инициативи противоречат на френската култура и са по-подходящи за северноевропейските алкохолни традиции. Те даже официално се оплакаха на Макрон от кампанията, защото не показвала прекомерна употреба на алкохол, а съвсем нормални семейни тържества, поради което човек не можел да разбере кое е здравословна доза и кое - не. Според техни данни 90% от французите пият по-малко от препоръчителното количество от 10 чаши седмично, и в последните 60 години консумацията на алкохол е намаляла с 60%.

Здравни специалисти пък изтъкват, че Франция също има проблем с алкохола, като дават за пример скорошно изследване на Френската лига срещу рака, според което 70% от френските родители не виждат проблем децата им в тинейджърска възраст да пият по време на празниците.

Преподаватели по зависимости коментират още, че френското правителство промотира всеки ноември като месец без тютюнев дим и на този фон е изненадващо, че отказва да подкрепи и месец без алкохол. Според тях, има достатъчно доказателства от Великобритания, че сухият януари води до ползи за здравето, включително за добрия сън, нормалното кръвно и като цяло - по-малката консумация на алкохол чак до лятото.

Орелиан Русо, който беше здравен министър до Коледа, коментира пред френска телевизия, че той лично смята да изкара януари трезвен, но не намира за редно да наставлява хората как да живеят. Русо допълва, че усилията на властите ще бъдат съсредоточени в кампании към младите хора и бременните жени.